Portofele virtuale

PORTOFELE VIRTUALE
Regia și dramaturgia: David Schwartz
Trei povești dintr-un cartier liniștit, dintr-un oraș liniștit, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Doi adolescenți trăiesc intens apariția primelor internet-cafe-uri, și odată cu ele a primelor mașini de lux, în cartierul muncitoresc în care au copilărit. O tânără artistă visează la vacanțe în țări exotice, dar ajunge în arest, în urma unei povești complicate cu cămăși tradiționale românești care nu există. Un tânăr singuratic, a cărui mamă lucrează în străinătate, se răzbună în mediul virtual pe cei care îi insultă pe muncitorii români.

Cum a modificat apariția internetului și posibilitățile de câștig ușor pe care le deschide acesta relațiile sociale din orașele proaspăt dezindustrializate? Care sunt valorile, năzuințele și problemele tinerilor din aceste orașe? În ce măsură este Occidentul perceput ca un loc de salvare, ca o corvoadă inevitabilă sau ca o „vacă de muls”? În prag de Centenar, spectacolul „Portofele virtuale” pune în discuție dinamicile din societate, aspirațiile și posibilitățile concrete de afirmare ale generației tinere, prinsă între lipsa mijloacelor pentru un trai decent în plan local și relația complicată cu emigrația și Europa de Vest.

Spectacolul „Portofele virtuale” ficționalizează materialul documentar realizat în cadrul unui amplu proces de cercetare (prin interviuri, discuții informale și ateliere) cu adolescenți și tineri din Râmnicu Vâlcea și din alte orașe din România. Spectacolul este realizat în cadrul proiectului „1918-2018. Centenarul văzut de generația Y.” finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Cu: Alexandru Beteringhe, Andrei Brădean, Vladimir Purdel, Ana Șușca
Scenografia: Denisse Moise
Muzica: Maria Sgârcitu
Video: Dan Adrian Ionescu și Mizdan
Coordonare documentare: Denisse Moise, Nicole Burlacu
Dramaturgia și regia: David Schwartz
Regizor tehnic: Vasile Marinoiu
Recomandat +14 ani
Durata 1h45”
Premieră: 9 decembrie 2018
Mulțumiri: Administația Națională a Penitenciarelor, Cristina Budică, Răzvan Cernăianu, Iulia Ciobanu, Vlad Ciobanu, Gabriela Cocoș, Marius Dascălu, Adina Elena Ilie, Bogdan Florea, Andrada Lăutaru, Ioana Mihaela Luca, Alexandra Miu, Maria Mirabela, Valentina Moghină, Ciprian Nicula, Sorin Luchian Papa, Violeta Peștereanu, Oana Poenaru, Andrei Sever, Raj Alexandru Udrea, Marian Vilău.

Spectacolul ”Portofele virtuale” scris și regizat de David Schwartz are la bază trei povești dintr-un cartier liniștit, dintr-un oraș liniștit, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Doi adolescenți trăiesc intens apariția primelor internet-cafe-uri și, odată cu ele, a primelor mașini de lux în cartierul muncitoresc în care au copilărit. O tânără artistă visează la vacanțe în țări exotice, dar ajunge în arest, în urma unei povești complicate cu cămăși tradiționale românești care nu există. Un tânăr singuratic, a cărui mamă lucrează în străinătate, se răzbună în mediul virtual pe cei care îi insultă pe muncitorii români.

Regizorul și dramaturgul David Schwartz are o experiență vastă în teatrul documentar și teatru bazat pe istorie personală, realizând spectacole pe subiecte foarte diverse, teatru de implicare socială, teatrul politic, teatru care lucrează cu materiale ale realităților contemporane pentru a expune diverse probleme, tensiuni, situații din societate și pentru a documenta realitățile contemporane. A făcut spectacole de teatru documentar în București, unde lucrează în spatiul independent, la Teatrul Evreiesc de Stat, la Spatiul Reactor din Cluj si Teatrul Național Iași. Amintim din spectacolele sale doar două: Capete înfierbântate” sau “Corp străin”.